Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Czekolada dla wielbicieli skamielin

Dwoje cukierników stworzyło kolekcję spektakularnych czekoladowych geod* z cukrowymi kwarcami wewnątrz.

Często możemy obejrzeć niesamowite formy wykonane z czekolady i słodyczy, ale to co znaleźliśmy jest po prostu niesamowite.

Dwudziestoczteroletni Alex Yeatts i 22-letnia Abby Wilcox na codzień uczą się w Culinary Institute of America. Inspirowali się geodami czekoladowymi, które stworzył ich profesor Peter Greweling i chcieli stworzyć własne formy.

Największa forma waży ponad 22 kilogramów.

*Geoda to pusta przestrzeń masy skalnej wypełniona minerałem. Powstaje wskutek krystalizacji minerałów w wolnych, pustych miejscach w skałach. Geody mają często owalną formę. Na ścianach jej kulistej wnęki tworzą się najpierw współśrodkowe warstwy, następnie szczotki kryształów skierowanych swoimi końcami ku środkowi geody. (wiki)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *